Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

28 Mayıs 2010 Cuma

EK GIDAYA GEÇTİK....


Büyük bir hevesle beklediğim, hem kızıma yeni yeni tatlar hazırlamayı hemde kızımın bunlara tepkisini merak ettiğim zaman geldi ve işler başladı anne tarafında. Anne diyorum çünkü babalar bu konuda çok relaxlar neden bilmem yada benim eşimin her zamanki hali bu:) Ben, acaba yiyecek mi diyer her telaşlanışımda, sıkma canını şimdi yemezse sonra yer yavaş yavaş diye rahat bir tavır sergiliyor kendisi:)

5.ayını bitirmişti Defne ama doktorumuz , ek besin vermene gerek yok, sadece yediklerinizden az az tattır demesine rağmen son 2 3 haftadır öğün halinde meyve sebze püresi hazırlıyor ve yoğurt mayalayıp veriyorum meleğime. Eh artık 6 aylık oldu Defnoş bir sürü lezzet onu bekliyor. Çok heyecan verici , sonu hüsran bile olsa uğraşması çok güzel.

Sabah saat 10 gibi meyve püresi, 13 gibi sebze püresini akşam 18 gibide yoğurt yiyor kızım. Aralarda anne sütü almaya devam.

İlk meyve püresi hazırlayıp yedirdim, hiç sorun çıkarmadı yerken. Bursadan kendi bahçemizden toplanmış organik elmalarla başladım meyve püresine. Hiç suyunu sıkıp vermedim, direk püreyle başladım ben. Daha sonrasında organik diye marketten aldığımız armut, şeftali, kayısı, girdi meyve püresinin içine. Son birkaç gündür pekmezde ekliyorum, birgün keçiboynuzu, birgün üzüm pekmezi. Doktorumuza danıştığımda tabiki verebilirsin, çokta iyi olur yanıtı aldım.

Sebze püresinde ise, kabak, havuç, patates kullandım ilk olarak. Bir iki gün sonra irmik ekledim, sonrasında irmik mercimek pirinç olarak dönüşümlü değiştirdim. Sebzelere daha sonraki günlerde brokoli, enginar, taze fasülyede ekledim. Pişirme işlemini, sebzelerin vitamini gitmesin diye düdüklü tencerede yapıyorum bir miktar su kullanarak. Piştikten sonra suyunu süzüyorum tel süzgeçten geçirip, biraz zeytinyağı ve süzdüğüm sudan ekleyip öyle yediriyorum Defne Ela'ya. Fakat bu püreyi hiç severek yemiyoruz e haksızda değil kızım, tatsız tuzsuz birşey, bende olsam bende yemem ama sağlıklı büyüyebilmesi ve yeni tatlara alışması için mecbur yiyecek zorlada olsa. Tuz ve şeker kesinlikle yasak dedi doktorumuz.

Yoğurt kısmına gelince, günlük süt alıp, hergün taze olarak mayalıyordum ama keçi sütünün onayınıda alınca Dr.Emin Bey'den 2 gündür keçi sütüyle yapıyorum yoğurdu. Bunun için aldığımız Weewell yoğurt makinesi kullanım açısından çok rahat oldu benim için. İllaki olmak zorunda değil tabiki, olmasada olurlardan bence ama alındı işte:) Yoğurduda severek yemiyor Defne, arada içine cicibebe koyuyorum fakat öyle yada böyle bunuda yediriyorum.

Birkaç hafta sonra değişik çorbalarda yapıcam kızıma. 2 defa evde yapılmış ve sadece suyla pişirdiğim tarhana çorbası yaptım yedirdim. Değişik çorba tarifleri aramaktayım.

İnşallah zamanla canım kızım yedirmek istediğim herşeyi kabul eder ve üzmez annesini.


7 yorum:

ayşegül dedi ki...

hadi hayırlı olsun yeni menüleriniz :)

çok keyifli bi süreç gerçekten helede iştahlıysa çocuk.umarım senin boncukta üzmez seni güzel güzel yer mamalarını.

öptük boncuğu,sevgiler.

nuralp dedi ki...

OH MAŞALLA DEFNOŞUN ANNESİNE:) DEFNOŞA DEMİYORUM ÇÜNKÜ DEFNE'DEN ÇOK, ANNESİ EK GIDAYA ÇOK HIZLI BİR GEÇİŞ YAPMIŞ KANIMCA:) DAHA KÜÇÜK BEBEK DERKEN BÜYÜMÜŞDE MAMALAR YEMEYE BAŞLAMIŞ DEFNOŞ:) İNŞ. ZAMANLA ALIŞIR, SENİDE ÜZMEZ... ÖPÜYORUM İKİNİZİDE...

Defne Kızın Anası dedi ki...

teşekkür ederiz ayşegül. Güzel temennilerin için kocaman amiiiiiin diyorum.

nurcan teyzesi kızım büyüdü tabiki :)) bizde alper abisiyle seni öpüyoruz.

uğur böceklerim dedi ki...

afiyetler olsun minik kuşa:))
bol iştahlı güzel bir dönem olur inşallah..

Defne Kızın Anası dedi ki...

inşallah ruk teyzesi

mintinin dünyası dedi ki...

ben de bu anlattıklarını oğluma yapıp yediriyorum.sende sadece farklı olarak keçiboynuzu pekmezi var.ben yedirmedim onu hiç.keçi sütü de denemedim.diğerleri aynı.sürekli deeğişik çorba arayışındayım.semizotu çorbası yapıp yedirdim irmikli.bir de belki kulağa hoş gelmeyecek ama biber çorbası yaptım.sarı,kırmızı ve yeşil biber çekirdeği alınmış ve domates ve irmik koydum içine.beklediğimden daha lezzetli oldu.çok az zeytinyağı.

Defne Kızın Anası dedi ki...

bende bugün semizotunudeniyeceğim inş sever.