Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

22 Aralık 2011 Perşembe

AŞURE...

Hep anneciğim yapsada yesem derdim. Ama anadan uzak olunca iş başa düşüyormuş. Bir sene annem ve babam bizdelerdi ve annemle beraber yapmıştık aşureyi. Şimdi iki üç yıldır kendim yapıyorum büyümüşüm dimi :)) Aslında yapılması çok kolay birşey ama nedense gözünde büyütüyor insan yada kendi adıma konuşayım ben biraz büyütüyorum sanırım. 


Aşureyi yaptım komşularıma dağıttım sonra bir güzel yedik ailecek. Herkes çok beğendi. İşte tarifi;

500 gr buğday
200 gr nohut
200 gr fasülye
100 gr fındık
100 gr kuru üzüm
1 paket kuş üzümü
1 paket çam fıstığı ( dolmalık fıstık)
100 gr kuru kayısı
100 gr kuru incir
1 tane elma
1 portakal kabuğu minik doğranmış
5 6 tane karanfil
1.5 kilo şeker ( bana biraz tatlı geliyor aslında bu ölçü)

Süslemek için minik doğranmış portakal, kivi, nar ve çekilmiş ceviz.

( Malzemeler ve miktar isteğe göre azaltılıp çoğaltılabilir)

Yapılışı ise akşamdan buğdaylar iyice birkaç defa yıkanıp süzülür. Tencereye alınır üzerini bir miktar geçecek kadar su eklenir kısık ateşte kaynatılır. Buğdaylar kabarınca ocağı kapatıyoruz ve sabah kadar tencerenin kapağı kapalı bekletiyoruz. Nohut ve fasülyeyide akşamdan haşlayabilirsiniz.

Sabah buğdayların bulunduğu tencereye bir miktar daha sıcak su ekleyip ocağa alıyoruz. Diğer yandan incir ve kayısıyı minik doğrayıp ayrı ayrı, kuru üzüm ve kuş üzümünüde aynı şekilde ayrı haşlıyoruz ve kenarda bekletiyoruz. Buğdaylar kaynamaya başlayınca içerisinde haşlanmış nohut ve fasülyeyide ekliyoruz. Ardından minik doğranmış portakal kabuğunu ve minik doğranmış elmayı ilave ediyoruz. En son haşlanmış suyu süzülmüş kayısı, incir, kuş üzümü, kuru üzümü ve karanfili  ekliyoruz. Fındık ve fıstıklarıda içini atıp bir iki karıştırdıktan sonra kapatım aşamasında şekerini ilave edip karıştırıyoruz ve ocaktan indiriyoruz tenceremizi.

Servis ederken süslemelerde tarçında ekleyebilirsiniz. Afiyet olsuun.

Son olarakta yazmadan geçemeyeceğim birşey var. Çocukken hiç unutmam büyüklerimiz aşurenin buharını gözlerimize sürerlerdi nedendir bilmem şifa olsun diyedir herhalde. Bende aynısını kızıma uyguluyorum şimdi:)

7 yorum:

nuralp dedi ki...

Ellerine sağlık nefis görünüyor. Bi tabak alayım bari :)

yadigar olam dedi ki...

Asure lezzetli gorunuyor ellerine saglik.Ayrica buharini goze surme olayini da ilk defa duydum ve acikcasi merak ettim. :))

İkiz Annesi dedi ki...

Ellerine sağlık canım bu yıl bende ilk defa tek başıma yaptım haklısın korkuyor insan tek başına yapamam diye:)
Allah kabul etsin.

istebudurhayat dedi ki...

eline sağlık kanka nefis görünüyor dünde anacığım yaptı afiyetle yedik bana daha sıra gelmedi :)))

Defne Kızın Anası dedi ki...

akedeşim nurci buyur al hepsi senin olsun:)

yadigar olam sağol. nedense bende hiç öğrenmemişim bunun sebebini meraksızım sanırım:)

ikiz annesi amin cnım.seninde eline sağlık

incicim çok sağol arkadaşım

KEO dedi ki...

ooo nefis görünüyorlar hamarat arkadaşımm, ellerine sağlık;)

Mutluanne dedi ki...

Anneler olmayınca iş başa düşüyo malesef ve istemesekte büyüyoruz dimi :) ellerine sağlık nefis grünüyo
Sevgiler